Masz problemy z koncentracją, a pamięć coraz częściej zaczyna zawodzić? Jeśli odpowiedź na powyższe pytanie brzmi TAK, to… mamy dobre wieści – zmiana takiego stanu rzeczy może okazać się prostsza, niż mogłoby Ci się wydawać! Badacze z Uniwersytetu Harvarda udowodnili bowiem, że regularne spożywanie kolorowych owoców i warzyw nie tylko poprawia kondycję naszego mózgu, lecz również zmniejsza ryzyko demencji w starszym wieku.
Dobra pamięć oraz zdrowie psychiczne są absolutnie niezbędne w kontekście codziennego funkcjonowania. Zdarzają się jednak momenty, gdy czujemy się gorzej, a z głowy zaczynają umykać nam nawet najprostsze rzeczy. Z rozwiązaniem pospieszyli amerykańscy naukowcy, których badania zostały niedawno opublikowane w popularnym czasopiśmie „Neurology”. Sprawdźmy zatem, jak według specjalistów możemy zadbać o pamięć i samopoczucie.
Badacze związani z Uniwersytetem Harvarda na potrzeby eksperymentu na przestrzeni ostatnich dwudziestu lat przeanalizowali kwestionariusze żywieniowe blisko 50 tysięcy osób. Rezultaty doświadczenia mówią same za siebie – uczestnicy, którzy spożywali więcej produktów bogatych we flawonoidy, byli mniej podatni na ewentualne pogorszenie zdolności poznawczych w przyszłości, za to ich pamięć prezentowała się znacznie bardziej korzystnie.
Cytrusy wspomagają koncentrację!
Badania opublikowane w czasopiśmie naukowym „Neurology” pokazują, że osoby, które…
Opublikowany przez neuropsycholog.waw.pl Niedziela, 11 marca 2018
Skoro wiemy już, że klucz do utrzymania dobrego stanu umysłu stanowią flawonoidy, to czas odpowiedzieć sobie na pytanie, czym one tak naprawdę są. Flawonoidy to nic innego, jak naturalne związki znajdujące się w rozmaitych roślinach. Znajdziemy je chociażby w jabłkach, selerze, truskawkach oraz przede wszystkim w pomarańczowych owocach, takich jak grejpfrut. Flawonoidy dzielą się na flawony, które zmniejszają ryzyko pogorszenia zdolności poznawczych nawet o 38 procent, oraz wykazujące identyczne działanie na poziomie 24 procent antocyjany.
Co istotne, naukowcy wykazali, że dla satysfakcjonujących efektów wystarczy spożywać zaledwie pół porcji produktów zawierających flawonoidy w ciągu doby. Nawet połówka jabłka czy grejpfruta sprawi zatem, że nasz mózg zacznie funkcjonować sprawniej. Warto jednak zaznaczyć, że najlepszymi wynikami mogli pochwalić się uczestnicy badania, w których jadłospisie znajdowało się najwięcej produktów bogatych w prozdrowotne związki. Od trzech do pięciu porcji dziennie to idealna dawka, aby przez całe lata cieszyć się świetną pamięcią i dobrym samopoczuciem!
Foto wyróżniające: Freepik